Social Icons

Pages

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΟΝΑΧΟ

Μια διεθνής πόλη με καρδιά: Μόναχο

Μόναχο, μια μοντέρνα διεθνής πόλη με καρδιά και μακρά παράδοση. Ανάμεσα στην BMW και τις υπαίθριες μπυραρίες, ανάμεσα στην τέχνη, τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα και τις ήσυχες γωνιές, ανάμεσα στο μπαρόκ και το μοντέρνο στιλ: Δεν πρόκειται για αντιφάσεις, αλλά για τυπικά χαρακτηριστικά του Μονάχου. Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας προσφέρει τόσα πολλά εκπληκτικά αξιοθέατα, που ο επισκέπτης δεν ξέρει από ποιο να ξεκινήσει. Το πιο σημαντικό πράγμα, λοιπόν, που θα πρέπει να φέρει κάποιος σε ένα ταξίδι στο Μόναχο, είναι άφθονος χρόνος.
Η πλατεία Marienplatz και η εκκλησία Frauenkirche: Η ομορφιά συναντά την ανωτερότητα
Η πλατεία Marienplatz είναι το κέντρο του Μονάχου, με την ατμόσφαιρα μιας διεθνούς πόλης, με σφύζουσα ζωή και με κάθε κτίριο να αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό μνημείο. Η πλατεία στολίζεται με το νέο και το ιστορικό δημαρχείο, όπως και με την εκκλησία Peterskirche, την πιο παλιά εκκλησία του ιστορικού κέντρου, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται φυσικά η εκκλησία Frauenkirche με τους πράσινους κρανοφόρους πύργους της. Αποτελεί το έμβλημα της πόλης, όχι μόνο οπτικά αλλά και ακουστικά: Η κωδωνοκρουσία της είναι ένας μοναδικός, ενθουσιώδης, διάχυτος ήχος. Το επιβλητικό γοτθικό κτίσμα ξαφνιάζει με την εφαρμοσμένη αρχή "λιγότερα είναι περισσότερα": Τα χαριτωμένα διακοσμητικά στοιχεία χαρακτηρίζονται από ανάγλυφη απλότητα. Όταν συγκεντρώνονται εδώ οι πιστοί, ο διάβολος δεν έχει καμία ευκαιρία - ακόμα και αν έχει αφήσει το διάσημο "βήμα του διαβόλου" στην περιοχή της εισόδου.
Εκεί όπου οι κήποι ονομάζονται υπόγεια. Και ο βασιλιάς έκρινε σοφά
Όσο πλούσιο και αν είναι το Μόναχο σε υπέροχες εκκλησίες - οι πραγματικές μητροπόλεις βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους. Πρόκειται για τις υπαίθριες μπυραρίες, οι οποίες ευφραίνουν τη ζωή ενός χαρούμενα ανάμικτου κοινού κάτω από πανάρχαιες καστανιές. Το δεύτερο συνθετικό ("keller") στα ονόματα των υπαίθριων μπυραριών της πόλης, όπως οι Salvatorkeller, Löwenbräukeller ή Hofbräukeller, σημαίνει "υπόγειο" - γιατί οι ζυθοποιοί αποθήκευαν τη μπύρα τους σε υπόγειους, δροσερούς χώρους και κάποια στιγμή σκέφτηκαν να την προσφέρουν και επιτόπου. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους παραδοσιακούς ταβερνιάρηδες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στο βασιλιά Λουδοβίκο Ι. Ο τελευταίος αποφάσισε με σολομωνική σοφία: Ενέκρινε το σερβίρισμα για τους ζυθοποιούς, ωστόσο οι ζυθοποιοί δεν θα έπρεπε να προσφέρουν φαγητά. Για αυτό το λόγο, κάθε ένας που ήθελε να απολαύσει το κολατσιό του μαζί με την μπύρα του, έπρεπε να το φέρει μαζί του. Αυτό ήταν η αρχή μιας παράδοσης, την οποία οι κάτοικοι του Μονάχου θεωρούν ιερή - μέχρι σήμερα.
Θέατρα και μουσεία. Και ένας καλόκαρδος κάτοικος του Μονάχου.
Διεθνούς φήμης είναι και τα θέατρα του Μονάχου. Ελεύθερο Θέατρο, Γερμανικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο, Βαυαρική Κρατική Όπερα... οι δυνατότητες επιλογής είναι ατέλειωτες: Μόνο στο διαδικτυακό τόπο της πόλης εμφανίζονται 89 θεατρικές σκηνές. Τεράστια είναι και η προσφορά της πόλης σε μουσεία: Η Παλαιά και η Νέα Πινακοθήκη, η Μοντέρνα Πινακοθήκη – η οποία στεγάζει τέσσερα ανεξάρτητα μουσεία που με μια μοναδική στον κόσμο παρουσίαση εκθέτουν ενιαία στα μάτια των επισκεπτών διάφορους τομείς της τέχνης – η γκαλερί Lenbachhaus, το μουσείο γλυπτών Glyptothek, οι Κρατικές Συλλογές της Αρχαιότητας και το μουσείο Brandhorst, ανήκουν στα διεθνώς αναγνωρισμένα μουσεία. Ένα άλλο σημείο της πόλης με άφθονα μουσεία είναι η περιοχή Lehel, με το Σπίτι της Τέχνης, το Βαυαρικό Εθνικό Μουσείο, την Κρατική Συλλογή Αρχαιολογικών Έργων και το Μουσείο Εθνολογίας. Συν το Μουσείο Παλαιοντολογίας και οι κρατικές συλλογές φυσικών επιστημών, όπως η βίλα Stuck, η συλλογή έργων Goetz σε ένα κτίριο των Herzog & de Meuron, το Εβραϊκό Μουσείο… αν περιγράψουμε αυτή την προσφορά απλά ως τεράστια, υποτιμούμε το μέγεθός της.
Για πολλούς είναι από μόνο του ένας βασικός λόγος για να επισκεφτούν το Μόναχο: Το Γερμανικό Μουσείο. Ένα από τα μουσεία με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο παγκοσμίως μουσείο τεχνολογίας και φυσικών επιστημών. Λίγο πιο μικρό, αλλά πολύ αξιαγάπητο, είναι το μουσείο Valentin-Karlstadt στην περιοχή Isartor, όπου πολλά ιδιόρρυθμα εκθέματα θυμίζουν αυτό το μεγάλο κωμικό, έναν κάτοικο του Μονάχου με μεγάλη καρδιά. Ακόμα και αν τα παράξενα λογοπαίγνιά του δεν είναι κατανοητά σε όλους: Η αγάπη του για το Μόναχο είναι ευνόητη.