Social Icons

Pages

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρόκο

Το Μαρόκο είναι μία χώρα της οποίας η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού κατοικείται από το 8000 π.Χ. Σημαντικό ρόλο στην ιστορία του αλλά και στη σημερινή του μορφή έχουν φυσικά οι Άραβες που κατέλαβαν την περιοχή τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Γνωστό και σαν Μαυριτανία (καμία σχέση με το σημερινό ομώνυμο κράτος) το Μαρόκο έγινε διοικητικό κέντρο της περιοχής και χώρος ανάπτυξης της επιστήμης των μαθηματικών, αστροφυσικής και ιατρικής. Οι δυναστείες των αράβων αυτοκρατόρων που κυβέρνησαν τον τόπο (Ιντρισσίδες, Αλμοραβίδες, Αλμοχάδες, Μερινίδες, Σαάντι και Αλαούι) ευθύνονται για τη χάραξη των βασικών πολεοδομικών σχεδίων και για την κατασκευή εκπληκτικών κτισμάτων (δημόσια κτίρια, παλάτια ή τζαμιά) που συναντά κανείς στις τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκο: Φεζ, Ραμπάτ, Μεκνές και Μαρακές.  Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει επίσης τις πολύχρωμες μεσαιωνικές αγορές (μεντίνες), γεμάτες με χαλιά, χειροποίητα ξυλόγλυπτα, κοσμήματα και δέρματα,  όπου το «παζάρι» είναι μια διαδικασία απαραίτητη, όχι μόνο για την επίτευξη καλύτερης τιμής αλλά γιατί είναι παράδοση αιώνων για τους Άραβες.

Αξιοθέατα
Ραμπάτ.
Χτισμένη στις όχθες του Ατλαντικού η πρωτεύουσα Ραμπάτ είναι το διοικητικό κέντρο του Μαρόκο. Τα ολόλευκα σπίτια με τις δεντροφυτεμένες λεωφόρους και τους ολάνθιστους κήπους χαρακτηρίζουν την όμορφη αυτή πόλη. Πλήθος μνημείων στολίζουν την πόλη με κυριότερα το μαυσωλείου του βασιλιά Μοχάμεντ V, το πανεπιστήμιο του Μοχαμεντ V,  ο πύργος του Χασσάν, η νεκρόπολη Σελάχ , η κάσμπαχ (οχυρωμένο χωριό) στην είσοδο της παλιάς πόλης.
Αυτοκρατορικό ΜαρόκοΦεζ Στην πόλη αυτή βρίσκονται το τζαμί Καραουίν, η Μεντέρσα ελ Αταρίν, το παλάτι Νταρ Μπάθα αλλά και η περίφημη μεντίνα με τα σουκς. Η συγκεκριμένη μεντίνα θεωρείται, αν όχι η καλύτερη, τουλάχιστον μία από τις καλύτερες του Μαρόκου, καθώς σε αυτήν μπορείς να βρεις ό,τι πιο φανταχτερό υπάρχει στο Μαρόκο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπεις, και πολύ περισσότερο για να βγεις, από τα στενά και υγρά σοκάκια της μεντίνας είναι να συνοδεύεσαι από ξεναγό.
Μεκνές Ιστορική πόλη και πρωτεύουσα του Μουλάι Ισμαήλ κατά τον 17ο αιώνα, η Μεκνές έχει να επιδείξει τείχη αρκετών χιλιομέτρων καθώς και εντυπωσιακής κατασκευής πύλες, όπως η Μπαμπ Ελ Μανσούρ. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μαυσωλείο του Μουλάι Ισμαήλ, ένα εντυπωσιακό κτίσμα στο εσωτερικό της παλιάς πόλης, καθώς επίσης την παλιά κάσμπαχ της δυναστείας των Μερινιδών.
Μαρακές Βασικό χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι χιλιάδες φοινικόδενδρα και χουρμαδιές στη είσοδο. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 300.000 τέτοια δένδρα στην πόλη. Στο εσωτερικό του Μαρακές τα ποδήλατα και τα μοτοποδήλατα (χωρίς πινακίδες) που κυκλοφορούν αποτελούν μια σημαντική πλειονότητα, ενώ εκεί μπορείς να απολαύσεις μια σύντομη βόλτα στην πόλη με παραδοσιακό αμαξάκι. Στο Μαρακές εξάλλου βρίσκονται και αρκετά από τα λαμπρότερα οικοδομήματα ολόκληρου του Μαρόκου, όπως το ξακουστό τζαμί με τον εντυπωσιακό μιναρέ Κουτούμπια.
Στο Μαρακές βρίσκεται και η μεγαλύτερη πλατεία-αγορά του αραβικού κόσμου, η Τζαμάα Ελ Φνα. Εκεί απλώνουν την πραμάτεια τους πολλοί έμποροι, ενώ κάποιοι άλλοι επιδίδονται σε «αλχημείες» διαφόρων ειδών: φακίρηδες που γητεύουν βασιλικές κόμπρες, πρακτικοί οδοντίατροι με εκατοντάδες δόντια σε ιδιωτική συλλογή, ζογκλέρ με πυρακτωμένους δαυλούς κ.α.

Μαρόκο, ΜαρακέςΚαζαμπλάνκα Στην Καζαμπλάνκα, την πόλη που έχει ακολουθήσει τον δυτικό τρόπο ανάπτυξης, μπορείτε να θαυμάσετε τα αρ νουβό κτίρια, τις δημόσιες υπηρεσίες με τους μεγάλους κήπους αλλά και το επιβλητικό τζαμί του σημερινού βασιλιά Χασάν ΙΙ’ χτισμένο σχεδόν πάνω στο κύμα του Ατλαντικού.

Αγορές - Φαγητό - Διασκέδαση
Αξίζει να ψωνίσετε κελεμπίες, παραδοσιακά δερμάτινα υποδύματα, υφάσματα μπροκάρ και υπέροχα βερβερίνικα χαλιά στη Φεζ, δερμάτινα είδη ρουχισμού ή αξεσουάρ στο Μαρακές και επίσης χάλκινα αντικείμενα ή ασημένια κοσμήματα. Όπως έχει προαναφερθεί το σκληρό παζάρι είναι απαραίτητο. Οι ντόπιοι έμποροι έχουν αυτή τη νοοτροπία και εξ αρχής προτείνουν τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή που θέλουν να πουλήσουν!

Θα πρέπει να πίνετε εμφιαλωμένο νερό για να αποφύγετε προβλήματα δυσεντερίας. Το φαγητό είναι υπέροχο αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή εστιατορίου. Όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι καλό είναι να απολαμβάνουν τα γεύματά τους σε μεγάλα ξενοδοχεία

Σε όλο το Μαρόκο υπάρχουν εντυπωσιακά παραδοσιακά εστιατόρια όπου μπορείτε να γευματίσετε ή να δειπνήσετε με τη συνοδεία μαροκινής μουσικής ή θαυμάζοντας τον χορό της κοιλιάς. Σε πολλά παραδοσιακά εστιατόρια μπορείτε να θαυμάσετε τους ντόπιους δερβίσηδες να στροβιλίζονται έχοντας στο κεφάλι τους διάφορα αντικείμενα. Για τους λάτρεις του «δυτικού» τρόπου διασκέδασης, στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν μεγάλες disco με μοντέρνα μουσική.